Javascript is required
Ackert, L. and Deaves, R. (2010). “Behavioral Finance: Psychology, Decision-Making, and Markets”, Mason, South Western Educational Publishing.
Baker, K., Nofsinger, J. R. (2002). Psychological Biases Of Investors, Financial Services Review II, 97-116.
Ede, M. (2007). Davranışsal Finans ve Bireysel Yatırımcı Davranışları Üzerine Ampirik Bir Uygulama, Marmara Üniversitesi Bankacılık Ve Sigortacılık Enstitüsü Sermaye Piyasası Ve Borsa Anabilim Dalı Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Ertan, Y. (2007). Davranışsal Finans Ve Pişmanlık Teorisi’nin Döviz Kuru Riskinden Korunma Kararına Etkisi, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Kahneman, D., Tversky A. (1979). Prospect Theory: An Analysis of Decision Under Risk, Econometrica.
Karan, M. B. (2013). Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi, Gazi Kitapevi, 4. Baskı, Ankara.
Küden, M. (2014). Davranışsal Finans Açısından Bireysel Yatırım Tercihlerinin Değerlendirilmesi, Gediz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Özan, M. H. (2010). İşletmelerde Alınan Finansal Kararların Yatırımcı Davranışları Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Özcan, H. (2011). Davranışsal Finansın Bireysel Yatırımcıların Karar Mekanizmaları Üzerindeki Etkileri: Finansal Yatırımcıların Değerlendirmelerine Yönelik Bir Araştırma, Nevşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Ritter, R. J. (2003). Behaviorral Finance, Pacific – Basin Finance Journal, 11,.429-437. Sezer, D. (2013). Yatırımcı Davranışlarının Etkinliği Ve Psikolojik Yanılsamalar, Adnan
Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Statman, M. (1995). “Behavioral Finance versus Standard Finance”, Behavioral Finance and Decision Theory in Investment Management, Ed. by Arnold S. Wood, Virginia, The Association for Investment Management and Research.
Statman, M. (1999). “Behavioral Finance: Past Battles and Future Engagements”, Financial Analysts Journal, Vol.LV, No.6. 18-27.
Van Rooij, M., Lusardi, A., Alessie, R. (2011). Financial Literacy and Stock Market Participation, Journal of Financial Economics, Vol.101, pp.449-472
Yeşildağ, E., Özen, E. (2015). “Uşak İlindeki Hisse Senedi Yatırımcılarının Profili ve Yatırım Kararlarını Etkileyen Demografik ve Sosyo-Ekonomik Faktörlerin Analizi”,, Journal of Accounting, Finance and Auditing Studies, Vol.1, Issue 2: 78- 102.
Search

Acadlore takes over the publication of JAFAS from 2023 Vol. 9, No. 4. The preceding volumes were published under a CC BY license by the previous owner, and displayed here as agreed between Acadlore and the owner.

Open Access
Research article

The Change of Investment Preferences by Demographic Characteristic: A Survey on Banking Employees in Turkey

mesut doğan1*,
feyyaz yildiz2,
yusuf topal1
1
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Turkey
2
Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Turkey
Journal of Accounting, Finance and Auditing Studies
|
Volume 2, Issue 3, 2016
|
Pages 185-199
Received: N/A,
Revised: N/A,
Accepted: N/A,
Available online: 09-29-2016
View Full Article|Download PDF

Abstract:

The purpose of the present study is to determine how and in which direction individual investors are affected by psycho-social factors in their financial decisions. In other words, this study analyses how investors' personalities and demographic features relate to their investment decisions and risk perceptions. In this scope, we used a questionnaire filled out by 268 banking employee working in the banks operating in the provinces of Hatay, Kocaeli, Denizli, Eskişehir, Aydın, and Mersin. The results of the analysis were found to vary according to the demographic characteristics of the preferred investment.

Keywords: Individual investor, Banking employees, Demographic characteristics

1. Giriş

Davranışsal ekonominin bir alt disiplini olan davranışsal finans, psikoloji ve sosyoloji bulgularının finans alanına aktarılması ile oluşturulan bir teoridir. Davranışsal finans modelleri, rasyonel modellerin yeterli düzeyde açıklayamadığı yatırımcı davranışlarını, pazar anomalilerini açıklamak amacıyla geliştirilmiştir (Karan 2013, s.720). Günümüzde gittikçe önem kazanan entelektüel sermaye kavramı insana olan yaklaşımı kuvvetlendirmiştir. Davranışsal finansta insana olan bu kuvvetli yaklaşımı inceleyerek insanların yatırım kararlarında hangi psikolojik faktörleri baz aldığını açıklama amacı gütmektedir Bireylerin tamamen rasyonel olduğunu savunan “Geleneksel Finans Teorisi”nin tersine insan doğasının içerisinde bulundurduğu duygusal ve inançlı yaklaşımı savunan “Davranışsal Finans Teorisi” günümüzde insana verilen önem arttıkça ivme kazanmaktadır (Özcan 2011, s.1).

Davranışsal finansın temelleri Beklenti Teorisi’ni geliştiren Kahneman ve Tversky (1979)’ye dayanmaktadır. Beklenti Teorisi, riskli ortamlarda alınan kararların birçoğunun inanış temelli olduğunu ve insanların karmaşık olguları basite indirgemek için sezgisel davrandıklarını ifade etmektedir (Ritter 2003, s.3). Bu yaklaşım modern finans teorilerinin tersine insanların gerçek riskleri ile algılanan risklerinin farklı olduğunu, insanların kaybettikleri yatırımlarda daha fazla risk ararken, kazançlı oldukları yatırımlarda riskten kaçındıklarını ifade etmektedir. Bu yaklaşımın geleneksel fayda teorisinden en önemli farkı, insanların fayda yerine değeri tercih ettikleridir. Buna karşılık, değer akılcı bir çerçevede değil, psikolojik bir olgu olarak değerlendirilmektedir (Karan 2013, s.721).

Davranışsal finans, farklı bir insan davranışı modelini gösterir ve beklenti teorisi, bilişsel hatalar, pişmanlık acısı ve kendi kendini kontrol problemleri gibi farklı bileşenlerden meydana gelmektedir (Statman, 1995, s.14). Geleneksel finans bireylerin rasyonel olduğunu varsaymakta ve bireylerin servetlerini maksimize etmek için nasıl davranmaları gerektiğini belirtir. Alternatif olarak davranışsal finans, bireylerin finansal piyasalarda gerçekte nasıl davrandığına odaklanır (Statman, 1999, s.20).

Davranışsal finansın, geleneksel finansa bir diğer itirazı, piyasaların etkinliği ile ilgilidir. Geleneksel finansta, piyasaların etkin olduğu kabul edilmektedir. Ancak davranışsal finans, piyasaların geleneksel finansta öngörülenin aksine etkin olmadığını, arbitraj imkânlarının sınırlı olduğunu ve piyasalarda sürekli olarak yanlış fiyatlamaların meydana gelebileceğini ileri sürmektedir (Ertan 2007, s.2).

Sermaye piyasasının en etkin unsuru ve piyasanın temel dayanaklarından birisi olan bireysel yatırımcıların yatırım kararlarını birçok faktör etkilemektedir. Yatırımcılar ekonominin genel durumu, faiz oranları, siyasi istikrar gibi makro düzeydeki faktörler ile yatırım yapacakları işletmelerin mali durum ve finansal performansı, gelecekte yapmayı planladığı yatırımlar, temettü dağıtım politikası gibi mikro düzeydeki faktörleri göz önünde bulundurmaktadırlar (Özan 2010, s.100). Yatırımın niteliği ve niceliğinin yanında yatırımcıların davranışları ve psikolojisi bu faktörlerden en önemlisidir. Benzer verilere sahip birçok yatırımcının farklı şekilde kararlar veriyor olmasının temelinde de bu durum vardır (Ede 2007, s.97). Bununla birlikte finansal piyasalardaki yatırımcıların sağlıklı ve doğru kararlar alabilmesi için hem menkul kıymetleri ile ilgili bilgi sahibi olmaları hem de piyasadaki risk ve alternatifler arasında tercihte bulunabilecek farkındalığa sahip olmaları gerekmektedir (Sezer 2013, s.85). Finansal okuryazarlık olarak ifade edilen bu kavram Van Rooij, Lusardi ve Alessie (2011) tarafından araştırılarak yatırımcıların finansal okuryazarlık seviyeleri belirlenmiştir. Yatırımcıların doğru yatırımları tercih edebilmesi ve çeşitlendirme yaparak riski azaltabilmesi için öncelikle menkul kıymetler hakkında yeterli seviyede bilgi sahibi olması gerekmektedir.

Yatırımcının, yatırım bilgisinin yanında kendisini yönetmesini de öğrenmesi gerekmektedir. Yatırım kararları alırken, duygusal faktörler ve bilişsel faktörler ile yatırımcıların kullandıkları kısa yollar (heuristic) çok büyük önem taşımaktadır. Yatırımcıların rasyonel karar almasını engelleyen psikolojik birçok neden ve buna paralel olarak yatırımcı eğilimleri ortaya çıkmaktadır (Küden 2014, s.55). Bu eğilimler; kendini kandırma eğilimi, duygusal eğilimler, bilişsel eğilimler, sosyal eğilimlerdir.

Bu çalışmada bireysel yatırımcıların finansal kararlarında psiko-sosyal faktörlerden nasıl ve ne yönde etkilendikleri belirlenecektir. Başka bir ifade ile bu çalışmada yatırımcıların kişilik ve demografik özellikleri ile yatırım kararları, risk algıları arasındaki ilişkiler incelenecektir. Bu amaçla araştırmada Hatay, Kocaeli, Denizli, Eskişehir, Aydın ve Mersin illerinde faaliyet gösteren bankaların 268 personeline anket uygulanmıştır.

Davranışsal finansın ile bireysel yatırımcıların yatırım kararlarını nasıl etkilediğine yönelik ulusal ve uluslararası literatürde çok sayıda çalışma (Baker ve Nofsinger, 2002; Ede, 2007; Ackert ve Deaves, 2010; Sezer, 2013, Yeşildağ ve Özen, 2015) mevcuttur. Bu çalışmalarda örneklemler değişmesi ile birlikte aynı demografik ve psiko-sosyal faktörlere göre sonuçların farklılaştığı görülmektedir. Bu araştırmada finansal okuryazarlık seviyesi diğer bireysel yatırımcılara göre göreceli olarak daha yüksek olmasından dolayı banka çalışanları tercih edilmiştir. Bu yönüyle diğer araştırmalardan ayrılmakta ve literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

2. Araştırmanın Yöntemi

Bu araştırmanın amacı; yatırım kararları, risk algıları ile yatırımcıların kişilik ve demografik özellikleri ile arasındaki ilişkileri tespit etmektir. Bu amaçla araştırmada Hatay, Kocaeli, Denizli, Eskişehir, Aydın ve Mersin illerinde faaliyet gösteren bankaların

268 personeline basit tesadüfi örneklem yöntemi ile anket uygulanmıştır. Banka çalışanlarının yatırım tercihlerini tespit etmek amacıyla çalışmada anket yöntemi uygulanmış ve 29 soru sorulmuştur. Ankette sorular üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim, aylık gelir gibi demografik sorulardan ve ikinci bölüm bireysel yatırımcıların tercih ettikleri yatırım araçları ve yatırımcı profili ile ilgili sorulardan oluşmaktadır. Üçüncü bölümde ise yatırımcı eğilimlerini ölçmek amacıyla ile 2’li (“evet” ve “hayır”) ölçekten yararlanılmıştır. Araştırmada Özcan (2011) tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Anket yoluyla elde edilen tüm veriler SPSS 20.0 programı ile değerlendirilmiştir. Çalışmada tanımlayıcı istatistiklere ve ki kare sonuçlarına yer verilmiştir.

3. Araştırmanın Bulguları

Tablo 1’de bireysel yatırımcıların demografik sorulara ilişkin frekans ve yüzdeleri yer almaktadır. Toplamda 268 bireysel yatırımcıya ulaşılmıştır.

Table 1. Yatırımcılara İlişkin Tanımlayıcı İstatistikler

Cinsiyet

Kişi

Yüzde %

Bayan

124

46,3

Bay

144

53,7

Yaş

Kişi

%

20-29 arası

93

34,7

30-39 arası

113

42,2

40-49 arası

51

19,0

50-59 arası

11

4,1

Eğitim Durumu

Kişi

%

İlköğretim

1

,4

Lise

40

14,9

Ön lisans

51

19,0

Lisans

175

65,3

Yüksek Lisans /Doktora

1

,4

Medeni Hal

Kişi

%

Bekâr

99

36,9

Evli

162

60,4

Diğer

7

2,6

Aile Geliri

Kişi

%

750 ve altı

9

3,4

751- 1250

31

11,6

1251-1750

73

27,2

1751-2250

60

22,4

2251-3000

48

17,9

3000 üzeri

47

17,5

Şehir

Kişi

%

Hatay

72

26,9

Kocaeli

70

26,1

Denizli

56

20,9

Eskişehir

29

10,8

Mersin

41

15,3

TOPLAM

268

100,00

Tablo 1 incelendiğinde bireysel yatırımcıların %46,3’ü bayan, %53,7’si ise baydır. Ankete cevap verenlerin önemli bir kısmının 20 ile 39 yaş arasında yer aldığını görülmektedir. Bununla birlikte bireysel yatırımcıların büyük bir çoğunluğunun eğitim düzeyinin lisans mezunu olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca bireysel yatırımcıların %36,9’u bekâr, %60,4’ü ise evlidir.

Table 2. Bireysel Yatırımcı Eğilimleri

Yatırımcı Eğilimleri

Kişi

%

Güvenli

109

40,7

Dikkatli

131

48,9

Endişeli

11

4,1

Duygusal

17

6,3

Tablo 2’de bireysel yatırımcı eğilimleri gösterilmiştir. Tablo 2 incelendiğinde bireysel yatırımcıların %48,9’unun dikkatli, %40,7’sinin güvenli, %4,1’inin endişeli ve %6,3’ünün duygusal yatırımcı özelliği gösterdiğini ifade etmişlerdir. Bireyler yatırım konusunda daha çok dikkatli ve güvenli yatırımcı özelliğine sahip oldukları anlaşılmaktadır.

Table 3. Bireysel Yatırımcıların Yatırım Araçları Tercihleri

Yatırım Araçları

Kişi

%

Döviz

29

10,8

Altın

72

26,9

Banka Mevduatı

127

47,4

Hisse Senedi

17

6,3

Hazine Bonosu

5

1,9

Tahvil

1

0,4

Repo

4

1,5

A Tipi Yatırım Fonu

6

2,2

B Tipi Yatırım Fonu

7

2,6

Tablo 3’te bireysel yatırımcıların yatırım araçları tercihleri gösterilmiştir. En fazla tercih edilen yatırım aracı banka mevduatıdır. Daha sonra sırasıyla altın, döviz ve hisse senedi tercih edilmiştir. En az tercih edilen yatırım aracı ise tahvildir. Çalışmanın örneklemi banka çalışanları olması, yatırım araçlarında da banka mevduatının ilk sırada olmasında önemli rol oynamıştır.

Table 4. Yatırımları Gözden Geçirme Sıklığı

Yatırımları Gözden Geçirme Sıklığı

Kişi

%

Her gün

50

18,7

Haftada birkaç defa

65

24,3

Her hafta

23

8,6

Ayda birkaç defa

33

12,3

Her ay

43

16,0

Birkaç ayda bir

32

11,9

Belirli bir sıklıkta değil

22

8,2

Tablo 4’te bireysel yatırımcıların yatırımlarını gözden geçirme sıklıkları gösterilmiştir. Araştırmaya katılanların %18,7’si her gün, %24,3’ü haftada birkaç defa, %16’sı ayda bir yatırımlarını gözden geçirmektedir. %8,2’si ise yatırımlarını belirli bir sıklıkta gözden geçirmemektedir.

Table 5. Yatırımcıların Tercih Ettikleri Bilgi Kaynakları

Yatırım Bilgi Kaynakları

Kişi

%

Aracı Kurumlar

31

11,6

Gazete ve Dergiler

58

21,6

Ekonomi Programları

112

41,8

Şirket Raporları

14

5,2

Yatırım yapan arkadaşlar

15

5,6

Diğer

38

14,2

Tablo 5’te bireysel yatırımcıların tercih ettikleri bilgi kaynakları gösterilmiştir. En çok tercih edilen bilgi kaynağı sırasıyla ekonomi programları, gazete ve dergiler, aracı kurumlardır.

Table 6. Yatırımcıların Portföylerinde Bulundurduğu Yatırım Aracı Sayısı

Portföy Büyüklükleri

Kişi

%

1 adet

66

24,6

2-4 adet

164

61,2

5-6 adet

30

11,2

7-8 adet

8

3,0

Tablo 6’da bireysel yatırımcıların portföylerinde bulundurduğu yatırım aracı sayısı gösterilmiştir. Yatırımcıların %61,2’si portföylerinde 2 ile 4 arasında yatırım aracı bulundurmaktadır. Portföyünde çeşitlendirme yaparak riski minimize eden yatırımcılar toplamda en az yüzdeye sahiptir.

Table 7. Cinsiyete Göre Yatırımcıların Yatırım Aracı Tercih Ederken Baz Alınan Faktörler

Yatırım Aracı Tercih Ederken

Baz Alınan Faktör

CİNSİYET

TOPLAM

Bayan

Bay

Getiri Oranı

52

38

90

%57,8

%42,2

%100,0

Risk

13

32

45

%28,9

%71,1

%100,0

Çeşitlendirme

19

34

53

%35,8

%64,2

%100,0

Güvenlik

39

35

74

%52,7

%47,3

%100,0

Diğer

1

5

6

%16,7

%83,3

%100,0

TOPLAM

124

144

268

%46,3

%53,7

%100,0

Chi-Square Sig.

0,003

H0: Cinsiyet ile yatırım aracı tercih edilirken baz alınan faktörler arasında anlamlı bir ilişki yoktur.

H1: Cinsiyet ile yatırım aracı tercih edilirken baz alınan faktörler arasında anlamlı bir ilişki vardır.

Tablo 7’de cinsiyete göre yatırımcıların yatırım aracı tercih ederken baz alınan faktörler gösterilmiştir. Yatırım aracı tercih ederken baz aldığımız faktör “getiri oranı” olarak cevap verenlerin %57,8’si bayanlardan, %42,2’si baylardan oluşmaktadır. Risk cevabını verenlerin %28,9’u bayanlardan, 71,1’i ise baylardan oluşmaktadır. Bununla birlikte baz alınan faktör olarak çeşitlendirme cevabını verenlerin %35,8’i bayan, %64,2’si ise baydır. Sonuç olarak yatırımcıların yatırım aracı tercih ederken baz aldığı faktörler cinsiyete göre değişmektedir. Bayan yatırımcılar daha çok getiri oranını baz alırken, bay yatırımcılar risk ve çeşitlendirmeyi dikkate almaktadırlar. Bu yüzden H1 hipotezi kabul edilmekte, H0 hipotezi reddedilmektedir.

Table 8. Eğitim Durumuna Göre Yatırımcıların Risk Tercihleri

Eğitim Durumu

Risk Tercihleri

TOPLAM

Riski az

Riski fazla

Lise ve Altı

30

11

41

%73

%27

%100,0

Ön Lisans

45

6

51

%88,2

%11,8

%100,0

Lisans

151

24

175

%86,3

%13,7

%100,0

Yüksek Lisans ve +

0

1

1

%0,0

%100,0

%100,0

TOPLAM

226

42

268

1

0

1

Chi-Square Sig.

0,016

H0: Eğitim durumu ile yatırımcıların risk tercihleri arasında anlamlı bir ilişki yoktur. H1: Eğitim durumu ile yatırımcıların risk tercihleri arasında anlamlı bir ilişki vardır.

Tablo 8’de eğitim durumuna göre yatırımcıların risk tercihleri gösterilmiştir. Risk tercihleri “100 kişinin %30’u kâr elde edecek %70’i kâr elde edemeyecek” (A) ve “ 100 kişinin %70’i zarar edecek, %30’u zarara uğramayacaktır” (B) soruları ile ölçülmüştür. A tercihi B tercihine göre riski daha azdır. Lisans ve ön lisans mezunları sırasıyla %86,3’lük ve %88,2’lik kısım riski daha az olan finansal yatırım araçlarını tercih edeceğini belirtmişlerdir. Ancak lise mezunlarında bu oran %72,5’tir. Eğitim seviyesi düştükçe daha riskli yatırım araçları tercih edilmektedir. Sonuç olarak; risk tercihleri eğitim seviyesine göre değişmektedir. Bu yüzden H1 hipotezi kabul edilmektedir.

Table 9. Medeni Durumuna Göre Yatırımcıların Risk Tercihleri

Medeni Durum

Risk Tercihleri

TOPLAM

Riski az

Riski fazla

Bekâr

79

20

99

%79,8

%20,2

%100,0

Evli

143

19

162

%88,3

%11,7

%100,0

Diğer

4

3

7

%57,1

%42,9

%100,0

TOPLAM

226

42

268

%84,3

%15,7

%100,0

Chi-Square Sig.

0,025

H0: Medeni durum ile yatırımcıların risk tercihleri arasında anlamlı bir ilişki yoktur. H1: Medeni durum ile yatırımcıların risk tercihleri arasında anlamlı bir ilişki vardır.

Tablo 9’da medeni durumuna göre yatırımcıların risk tercihleri gösterilmiştir. Evli yatırımcıların %88,3’lük kısmı, bekâr yatırımcıların %79,8’lik bir kısmı riski daha az olan finansal yatırım aracını tercih edeceğini belirtmişlerdir. Bekâr yatırımcılar evli yatırımcılara göre riski daha fazla olan yatırım araçlarını tercih etmektedirler. Sonuç olarak H1 hipotezi kabul edilmektedir.

Table 10. Yatırımcı Eğilimlerine Göre Yatırım Aracı Tercihleri

Yatırım Araçları

Yatırımcı Eğilimleri

TOPLAM

Güvenli

Dikkatli

Endişeli

Duygusal

Döviz

10

16

2

1

29

%34,5

%55,

%6,9

%3,4

%100,0

Altın

33

30

2

7

72

%45,8

%41,7

%2,8

%9,7

%100,0

Banka Mevduatı

53

62

5

7

127

%41,7

%48,8

%3,9

%5,5

%100,0

Menkul Kıymetler

13

23

2

2

40

%32,5

%57,5

%5,0

%5,0

%100,0

TOPLAM

109

131

11

17

268

%40,7

%48,9

%4,1

%6,3

%100,0

Chi-Square Sig.

0,212

H0: Yatırımcı eğilimleri ile yatırım aracı tercihleri arasında anlamlı bir ilişki yoktur. H1: Yatırımcı eğilimleri ile yatırım aracı tercihleri arasında anlamlı bir ilişki vardır.

Tablo 10’da yatırımcı eğilimleri ile yatırım aracı tercihleri arasındaki ilişki gösterilmiştir. Hisse senedi, hazine bonosu, tahvil, repo, A tipi yatırım fonu ve B tipi yatırım fonu tercih edenlerin sayısı az olmasından dolayı birleştirilerek yeni bir değişken (Menkul Kıymetler) yaratılmıştır. Dikkatli yatırımcı özelliği gösterdiğini düşünenler; daha çok döviz, banka mevduatı ve menkul kıymete yatırım yapmaktadırlar. Güvenli yatırımcı özelliği gösterdiğini ifade edenler; daha çok altına yatırım yapmaktadırlar. Söz konusu farklılık istatistiksel olarak anlamlı olmadığı için H0 hipotezi kabul edilmiştir.

Table 11. Eğitim Durumuna Göre Yatırım Aracı Tercihleri

Yatırım Araçları

Eğitim Durumu

Lise ve Altı

Ön lisans

Lisans ve Üzeri

TOPLAM

Döviz

3

5

21

29

%10,3

%17,2

%72,4

%100,0

Altın

12

10

50

72

%16,7

%13,9

%69,4

%100,0

Banka Mevduatı

16

28

83

127

%12,6

%22,0

%65,4

%100,0

Menkul Kıymetler

10

8

22

40

%25,0

%20,0

%55,0

%100,0

TOPLAM

41

51

176

268

%15,3

%19,0

%65,7

%100,0

Chi-Square Sig.

0,049

H0: Eğitim durumu ile yatırım aracı tercihleri arasında anlamlı bir ilişki yoktur. H1: Eğitim durumu ile yatırım aracı tercihleri arasında anlamlı bir ilişki vardır.

Tablo 11’de yatırımcıların eğitim durumu ile yatırım aracı tercihleri arasındaki ilişki gösterilmiştir. Dövizi tercih edenlerin %72,4’ü; altını tercih edenlerin %69,4’ü; banka mevduatını tercih edenlerin %65,4’ü ve menkul kıymetleri tercih edenlerin %55’i lisans ve lisan üzeri mezunudur. Ön lisans ve lise mezunları tahvil, hazine bonosu gibi menkul kıymetlereyatırımoranıoldukçadüşüktür.Sonuçolarakyatırımcılarıneğitimdurumuna göre yatırım tercihleri farklılaştığı için H1 hipotezi kabuledilmektedir.

Table 12. Medeni Duruma Göre Yatırım Aracı Tercihleri

Yatırım Araçları

Medeni Durum

TOPLAM

Bekâr

Evli

Diğer

Döviz

15

13

1

29

%51,7

%44,8

%3,4

%100,0

Altın

25

43

4

72

%34,7

%59,7

%5,6

%100,0

Banka Mevduatı

46

80

1

127

%36,2

%63,0

%0,8

%100,0

Menkul Kıymetler

13

26

1

40

%32,5

%65,0

%2,5

%100,0

TOPLAM

99

162

7

268

%36,9

%60,4

%2,6

%100,0

Chi-Square Sig.

0,038

H0: Medeni durum ile yatırım aracı tercihleri arasında anlamlı bir ilişki yoktur. H1: Medeni durum ile yatırım aracı tercihleri arasında anlamlı bir ilişki vardır.

Tablo 12’de yatırımcıların medeni durumu ile yatırım aracı tercihleri arasındaki ilişki gösterilmiştir. Bekâr yatırımcıların %51,7’si ve evli yatırımcıların %44,8’i dövize yatırım yapmaktadır. Buna karşın altına yatırım yapanların %59,7’si ve banka mevduatına yatırım yapanların %63’ü evlidir. Bekâr yatırımcılarda bu oran sırasıyla %34,7 ve

%36,2’dir. Bekâr yatırımcılar daha çok dövize, evli yatırımcılar ise banka mevduatına ve altına yatırım yapmaktadırlar. Bununla birlikte ankete katılanlar içerisinde menkul kıymetlere yatırım yapanların büyük bir kısmı evlidir. Sonuç olarak yatırımcıların medeni durumuna göre yatırım tercihleri farklılaştığı için H1 hipotezi kabul edilmektedir.

Table 13. Yaşlara Göre Portföy Büyüklükleri

Yaş

Portföy Büyüklüğü

TOPLAM

1

2-4

5-6

7-8

20-29 arası

30

52

9

2

93

%32,3

%55,9

%9,7

%2,2

%100,0

30-39 arası

23

78

8

4

113

%20,4

%69,0

%7,1

%3,5

%100,0

40-49 arası

13

29

8

1

51

%25,5

%56,9

%15,7

%2,0

%100,0

50-59 arası

0

5

5

1

9

%0,0

%44,45

%44,45

%11,1

%100,0

TOPLAM

66

164

30

8

268

%24,6

%61,2

%11,2

%3,0

%100,0

Chi-Square Sig.

0,002

H0: Yaş ile portföy büyüklüğü arasında anlamlı bir ilişki yoktur. H1: Yaş ile portföy büyüklüğü arasında anlamlı bir ilişki vardır.

Tablo 13’te yatırımcıların yaşları ile portföyü oluşturan varlık sayısı arasındaki ilişki gösterilmiştir. 20-29 yaş arasındaki yatırımcıların %32,3’ü ve 30-39 yaş arasındaki yatırımcıların %20,4’ü 1 tane portföy oluşturmaktadırlar. 2-4 arasında portföy oluşturan yatırımcılarda bu oran sırasıyla %55,9 ve %69’dur. 5 ve 6 portföy oluşturan yatırımcıların

%9,7’si 20-29 yaş arasında, %7,1’i 30-39 yaş arasında, %15,1’i 40-49 yaş arasında ve

%44,5’i 50-59 yaş arasındadır. Sonuç olarak yaş arttıkça yatırımcılar portföy sayısını artırarak riski minimize etmektedirler. Yaş ile portföy büyüklüğü arasında anlamlı bir ilişki olmasından dolayı H1 hipotezi kabul edilmektedir.

Table 14. Gelire Göre Portföy Büyüklükleri

Gelir

Portföy Büyüklüğü

TOPLAM

1

2-4

5-6

7-8

0-750 tl

3

4

2

0

9

%33,3

%44,4

%22,2

%0,0

%100,0

751-1250 tl

14

16

1

0

31

%45,2

%51,6

%3,2

%0,0

%100,0

1251-1750 tl

25

44

2

2

73

%34,2

%60,3

%2,7

%2,7

%100,0

1751-2250

14

38

7

1

60

%23,3

%63,3

%11,7

%1,7

%100,0

2251-3000 tl

5

28

11

4

48

%10,4

%58,3

%22,9

%8,3

%100,0

3001 tl ve üzeri

5

34

7

1

47

%10,6

%72,3

%14,9

%2,1

%100,0

TOPLAM

66

164

30

8

268

%24,6

%61,2

%11,2

%3,0

%100,0

Chi-Square Sig.

0,001

H0: Gelir ile portföy büyüklüğü arasında anlamlı bir ilişki yoktur. H1: Gelir ile portföy büyüklüğü arasında anlamlı bir ilişki vardır.

Tablo 14’te yatırımcıların gelirleri ile portföyü oluşturan varlık sayısı arasındaki ilişki gösterilmiştir. 751-1250 tl geliri olan yatırımcıların %45,2’si; 1251-1750 tl geliri olan yatırımcıların %34,2’si; 1751-2250 tl geliri olan yatırımcıların %23,3’ü; 2251-3000 tl geliri olan yatırımcıların ise %10,4’ü 1 tane portföy oluşturmaktadırlar. 2 ile 4 arasında ve 5-6 portföy oluşturan yatırımcılarda da portföy sayısı arttıkça gelir de artmaktadır. Sonuç olarak gelir arttıkça yatırımcılar portföy sayısını artırarak riski minimize etmektedirler. Gelir ile portföy büyüklüğü arasında anlamlı bir ilişki olmasından dolayı H1 hipotezi kabul edilmektedir.

4. Genel Değerlendirme

Bu araştırmada yatırımcıların kişilik ve demografik özellikleri ile yatırım kararları, risk algıları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda yatırımcıların yatırım aracı tercih ederken baz aldığı faktörlerin cinsiyete göre değiştiği tespit edilmiştir. Başka bir ifade ile bayan yatırımcılar daha çok getiri oranını baz alırken, bay yatırımcılar risk ve çeşitlendirmeyi dikkate almaktadırlar. Eğitim durumuna göre sonuçlar incelendiğinde lisans mezunları riski en az, ön lisans mezunları riski daha az olan finansal yatırım araçlarını tercih ettikleri belirlenmiştir. Bununla birlikte lise mezunları kısmen daha riskli yatırımlara yönelmektedirler. Eğitim seviyesi düştükçe daha riskli yatırım araçları tercih edilmektedir. Medeni durumlara göre sonuçlar incelendiğinde bekâr yatırımcılar evli yatırımcılara göre riski daha fazla olan yatırım araçlarını tercih ettikleri tespit edilmiştir.

Yatırım aracı tercihleri incelendiğinde dikkatli yatırımcı özelliği gösterenler; daha çok döviz, banka mevduatı ve menkul kıymetlere yatırım yapmaktadırlar. Güvenli yatırımcı özelliği gösterenler; hazine bonosu ve repo gibi riski az menkul kıymetlere ve güvenli bir yatırım aracı gördükleri altına yatırım yapmaktadırlar. Eğitim durumu ile yatırım araçları tercihlerine bakıldığında; lisans mezunları, en fazla sırasıyla döviz, altın, banka mevduatı ve menkul kıymetlere yatırım yaptıkları anlaşılmaktadır. Ön lisans ve lise mezunlarının tahvil, hazine bonosu gibi menkul kıymetlere yatırım oranı oldukça düşüktür. Medeni duruma göre sonuçlarda ise bekâr yatırımcıların daha çok dövize, evli yatırımcıların banka mevduatına ve altına yatırım yaptıkları belirlenmiştir. Bununla birlikte hazine bonosu ve repo yatırımı yapanların tamamı evlidir. Sonuç olarak yatırımcı eğilimlerini, eğitim ve medeni durum farklılaştırmaktadır.

Yatırımcıların oluşturdukları portföyü oluşturan varlık sayısı incelediğinde, gelir ve yaş arttıkça yatırımcılar portföy sayısını artırarak riski minimize etmektedirler. Yaş ve gelir ile portföy büyüklüğü arasında anlamlı bir ilişki söz konusudur.

Sonuç olarak; demografik özelliklere göre yatırım tercihlerinin değiştiği ve yatırımlarında rasyonel davranmadıkları tespit edilmiştir. Yatırımcıların doğru yatırımları tercih edebilmesi ve çeşitlendirme yaparak riski azaltabilmesi için öncelikle finansal okuryazarlık düzeyinin yeterli olması gerekmektedir. Özellikle repo, hisse senedi, tahvil gibi menkul kıymetlerin tam olarak bilinememesi, yatırımcıların söz konusu menkul kıymetlere yönelmemesine neden olmuştur. Gelecek çalışmalarda Borsa İstanbul’da menkul kıymet alım satımı yapan yatırımcıların yatırım kararlarındaki psikolojik faktörler tespit edilebilir. Ayrıca finansal okuryazarlık düzeyi ile davranışsal finans ilişkisi de araştırılabilir.

References
Ackert, L. and Deaves, R. (2010). “Behavioral Finance: Psychology, Decision-Making, and Markets”, Mason, South Western Educational Publishing.
Baker, K., Nofsinger, J. R. (2002). Psychological Biases Of Investors, Financial Services Review II, 97-116.
Ede, M. (2007). Davranışsal Finans ve Bireysel Yatırımcı Davranışları Üzerine Ampirik Bir Uygulama, Marmara Üniversitesi Bankacılık Ve Sigortacılık Enstitüsü Sermaye Piyasası Ve Borsa Anabilim Dalı Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Ertan, Y. (2007). Davranışsal Finans Ve Pişmanlık Teorisi’nin Döviz Kuru Riskinden Korunma Kararına Etkisi, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Kahneman, D., Tversky A. (1979). Prospect Theory: An Analysis of Decision Under Risk, Econometrica.
Karan, M. B. (2013). Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi, Gazi Kitapevi, 4. Baskı, Ankara.
Küden, M. (2014). Davranışsal Finans Açısından Bireysel Yatırım Tercihlerinin Değerlendirilmesi, Gediz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Özan, M. H. (2010). İşletmelerde Alınan Finansal Kararların Yatırımcı Davranışları Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Özcan, H. (2011). Davranışsal Finansın Bireysel Yatırımcıların Karar Mekanizmaları Üzerindeki Etkileri: Finansal Yatırımcıların Değerlendirmelerine Yönelik Bir Araştırma, Nevşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Ritter, R. J. (2003). Behaviorral Finance, Pacific – Basin Finance Journal, 11,.429-437. Sezer, D. (2013). Yatırımcı Davranışlarının Etkinliği Ve Psikolojik Yanılsamalar, Adnan
Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Statman, M. (1995). “Behavioral Finance versus Standard Finance”, Behavioral Finance and Decision Theory in Investment Management, Ed. by Arnold S. Wood, Virginia, The Association for Investment Management and Research.
Statman, M. (1999). “Behavioral Finance: Past Battles and Future Engagements”, Financial Analysts Journal, Vol.LV, No.6. 18-27.
Van Rooij, M., Lusardi, A., Alessie, R. (2011). Financial Literacy and Stock Market Participation, Journal of Financial Economics, Vol.101, pp.449-472
Yeşildağ, E., Özen, E. (2015). “Uşak İlindeki Hisse Senedi Yatırımcılarının Profili ve Yatırım Kararlarını Etkileyen Demografik ve Sosyo-Ekonomik Faktörlerin Analizi”,, Journal of Accounting, Finance and Auditing Studies, Vol.1, Issue 2: 78- 102.

Cite this:
APA Style
IEEE Style
BibTex Style
MLA Style
Chicago Style
GB-T-7714-2015
DOĞAN, M., YILDIZ, F., & TOPAL, Y. (2016). The Change of Investment Preferences by Demographic Characteristic: A Survey on Banking Employees in Turkey. J. Account. Fin. Audit. Stud., 2(3), 185-199. https://doi.org/10.56578/jafas020311
M. DOĞAN, F. YILDIZ, and Y. TOPAL, "The Change of Investment Preferences by Demographic Characteristic: A Survey on Banking Employees in Turkey," J. Account. Fin. Audit. Stud., vol. 2, no. 3, pp. 185-199, 2016. https://doi.org/10.56578/jafas020311
@research-article{Doğan2016TheCO,
title={The Change of Investment Preferences by Demographic Characteristic: A Survey on Banking Employees in Turkey},
author={Mesut DoğAn and Feyyaz Yildiz and Yusuf Topal},
journal={Journal of Accounting, Finance and Auditing Studies},
year={2016},
page={185-199},
doi={https://doi.org/10.56578/jafas020311}
}
Mesut DoğAn, et al. "The Change of Investment Preferences by Demographic Characteristic: A Survey on Banking Employees in Turkey." Journal of Accounting, Finance and Auditing Studies, v 2, pp 185-199. doi: https://doi.org/10.56578/jafas020311
Mesut DoğAn, Feyyaz Yildiz and Yusuf Topal. "The Change of Investment Preferences by Demographic Characteristic: A Survey on Banking Employees in Turkey." Journal of Accounting, Finance and Auditing Studies, 2, (2016): 185-199. doi: https://doi.org/10.56578/jafas020311
Doğan M., Yildiz F., Topal Y.. The Change of Investment Preferences by Demographic Characteristic: A Survey on Banking Employees in Turkey[J]. Journal of Accounting, Finance and Auditing Studies, 2016, 2(3): 185-199. https://doi.org/10.56578/jafas020311