Javascript is required
1.
Adeoti1 A. A. & R. Valverde. (2014). Time-Driven Activity Based Costing For The Improvement Of It Service Operations. International Journal Of Business And Management. Vol. 9, No. 1, 109-128.
2.
Anderson, S. & Putterman, L. (2005). Building the profit focused supply chain: a game plan for capturing real value. White Paper, February, 1-18.
3.
Balachandran, K. R., L.S. Hsing & S. Radhakrıshnan (2007). A Framework For Unused Capacity: Theory And Empirical Analysis. Journal Of Applied Management Accounting Research. 5.1, 21-38.
4.
Barrett, R. (2005). Time-driven costing: The bottom line on the new ABC . Erişim Tarihi: 12.12.2013, http://businessfinancemag.com/business-performance management/time-driven-costing-bottom-line-new-abc
5.
Beyhun, N. E. & Çilingiroğlu N. (2004). Hastalık Maliyeti ve Astım. Tüberküloz ve Toraks Dergisi, 52(4), 386-392.
6.
Bozok, M.S. (2011). Faaliyete Dayalı Maliyetleme Uygulamasını Geliştirici Yaklaşımlar.
7.
Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi. Sayı 30, Ağustos
8.
Cengiz, E., (2011). Faaliyet Tabanlı Maliyetleme ve Sürece Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Arasındaki Farklar-Bir Mobilya Üreticisi Firmada Vaka Çalısması. Muhasebe ve Finansman Dergisi. Nisan, 33-58.
9.
Cooper, R. & Kaplan R.S. (1992). Activity Based Sistems: Measuring The Costs Of Resource Usage. Accounting Horizons. September.
10.
Çarıkçıoglu, P. & Polat, L. (2007). Zaman Sürücülü Faaliyet Tabanlı Maliyetleme (ZSFTM) Ve Bir KOBİ Örneği. 4.KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi, İstanbul
11.
Çetik, M.O. & Oğulata S.N. Hastane Hizmet Birimleri Arasında İş Akışının Ergonomik Açıdan Düzenlenmesi. Http://Sbu.Saglik.Gov.Tr/Ekutuphane/Kitaplar/M17.Pdf , Erişim Tarihi 19.112014.
12.
Eroğlu, E.K. (2011). Bir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde İş Yükünün Hasta Güvenliği Üzerindeki Etkisinin Belirlenmesi. Atılım Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Yayınlanamamış Yüksek Lisans Tezi.
13.
Gupta, N., Diallo, K., Zurn, P. & Dal P, Mario R. (2003). Assessing Human Resources For Helath: What Can Be Learned From Labour Force Surveys?, Human Resources For Health, 1(5), 1-16.
14.
Hoozee, S. & Bruggeman, W. (2010). Dentifying operational improvements during the desing process of a time-driven abc system: the role of collective worker participation and leadership style. Management Accounting Research, ( 21), 185.
15.
Kaplan, R.S. & Anderson, S.R. (2004). Time-Driven Activity Based Costing, Harvard Business Review, November.
16.
Kaplan, R.S. &Anderson, S.R. (2007). Time-driven activity-based costing: asimpler and more poerful path to higher profit. Harvard Business Press Books.
17.
Kılıç B. (2007). Türkiye İçin Sağlık İnsan Gücü Planlaması ve İstihdam Politikaları. TAF Prev Med Bull, 6(6), 501-514.
18.
Kısakürek, M. M. (2010). Hastane İşletmelerinde Bölüm Maliyet Analizi: Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Bir Uygulama. Atatürk Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi. Cilt: 24, Sayı: 3, 229-256.
19.
Mason D.J. &Redeker, N. (1993) Measurament Of Activity, Nursıng Research, 42,2,87-91.
20.
Mitchell, M. (2007). Leveraging process documentation for time-driven activity based costing. Journal Of Performance Management, Vol. 20, No.3, 25.
21.
Öker, F. & Özyapıcı, H. (2013). A new costing model inhospital managementtime-driven activity-based costing system. The Health Care Manager, January–March, Volume 32, Number 1
22.
Peursem Van, K.A., Pratt, M.J. & Lawrance, S.R. (1995). Health Management Performance A Review Of Measures And Indıcators. Accounting, Auditing And Accountability Journal, 8(5), 34-70.
23.
Schuhmacher, K.& Burkert, M.(2013).Traditional ABC and Time-Driven ABC: An ExperimentalInvestigation.Http://Papers.Ssrn.Com/Sol3/Papers.Cfm%3fabstract_ İd%3d2312085 (12.03.2014).
24.
Şantaş, F., Özer, Ö. & Çıraklı, Ü. ( 2012). Türk Kalkınma Planlarında Sağlık İnsan Gücü Planlaması. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Cilt: 2, Sayı: 2, 45-59.
25.
Şimşir, İ., Bağış, M., Kurutkan M.N. &Oğuz, B. (2014). Sağlık Hizmetlerinde İsraf Yönetimi. IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi. 21-38.
26.
T.C. Sağlık Bakanlığı (2008). Türkiye Sağlık İnsan Gücü Durum Raporu. Sağlık Bakanlığı, Yayın No: 739 Uyum Ajans, Ankara
27.
Trebble, T.M. & Hydes, T. (2011). Redesigning Services Around Patients And Their Doctors: The Continuing Relevance Of Lean Thinking Transformation. Clinical Medicine, Vol. 11, No 4, August, 308-310.
28.
Tse, M.S.C.& Gong, M. Z. (2009). Recognition of ıdle resources in time driven activity- based costing and resource consumption accounting models, The Journal Of Applied Management Accounting Research, Vol. 7, No. 2.
29.
Yıldırım, D. (2002). Hemşire İnsan Gücü Planlaması. Hemşirelik Dergisi, 12 (48), 57-70.
30.
Yıldırım, D. ve Yılmaz, S. (2004). Bir Ameliyathanede Günlük Çalışılması Gereken Hemşire Sayısının Belirlenmesi. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi, 2004/1,2, 15-27.
31.
Yiğit, V. & Ağırbaş, İ. (2004). Hastane İşletmelerinde Kapasite Kullanım Oranının Maliyetlere Etkisi: Sağlık Bakanlığı Tokat Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesinde Bir Uygulama Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, Cilt:7, Sayı:2, 141-162.
32.
Whıte, L. (2009). Resource consumption accounting: manager-focused management accounting. Journal Of Corporate Accounting & Finance, 20(4), 63-77.
Search

Acadlore takes over the publication of JAFAS from 2023 Vol. 9, No. 4. The preceding volumes were published under a CC BY license by the previous owner, and displayed here as agreed between Acadlore and the owner.

Open Access
Research article

Kliniklerin Kapasite Yönetiminde ve İnsan Gücü Planlamasında Zamana Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme

bedia atalay
Fatih Üniversitesi, İstanbul MYO, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
Journal of Accounting, Finance and Auditing Studies
|
Volume 1, Issue 1, 2015
|
Pages 40-61
Received: N/A,
Revised: N/A,
Accepted: N/A,
Available online: 03-30-2015
View Full Article|Download PDF

Abstract:

Health enterprises suppling the human health are businesses intensive in terms of labor and technology. The health services requires manpower with different knowledge and skills. The basis of health providing services, is located in the physical and mental capacity of the service staff . In addition, labor costs, has the largest share of total expenses in a service business of health enterprices. Therefore, it is an important resource and cost factor to be well managed and controlled. Current and potential manpower, all resources, capacity and accurate planning of costs and managing - the start of a new search result with the inadequacy of traditional methods Time-Driven Activity-Based Costing (TDABC) was developed as a more reliable method. In this study, the cost of health services provided in a private hospital clinics, used and unused capacity is calculated by TDABC. TDABC providing significant contributions on cost, capacity, human resources planning and management to business management.

Keywords: Sağlık İşletmeleri, Kapasite Yönetimi, İnsan Gücü Planlaması, Zamana Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme
JEL Classification: M12, M41, M42, M54

1. Giriş

Karmaşık bir yapıya sahip olan, günün her saatinde çeşitli alanlarda ve farklı yoğunlukta hizmet sunan hastane işletmelerinde, hizmet birimlerindeki kaynakların doğru planlanması ve yürütülmesinin sağlanması, ayrıca başarılı bir kapasite yönetimi için iş akışı ve personel planlaması da çözülmesi gereken önemli sorunlardandır. Hastane işletmeleri emek ve teknoloji yoğun işletmelerdir. Sağlık hizmetleri sunumu için gerekli olan cihaz, alet ve insan gücünün yeterli seviyede belirlenmesi, yönetilmesi ve kontrol edilmesi hastanede oluşabilecek tıbbi olumsuzlukların ve kaynak israfının ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır. Sağlık hizmetlerinin zamanında, doğru ve kaliteli sunulması için yeterli seviyede teknolojik cihaz ve aletlere, uygun fiziki ortama ihtiyaç olduğu kadar tüm bunları doğru kullanabilecek yeterli sayıda sağlık personeline ihtiyaç vardır.

Sağlık hizmetleri hastanın sağlık kurumuna girmesiyle başlayan hasta kabul ve danışma, poliklinik, klinik, laboratuar, radyoloji vb. gibi birçok sürecin bir araya gelmesi ve süreçlerin birbirini takip etmesi ile oluşan süreçlerdir. Dolayısıyla birbirini izleyen sağlık hizmetlerinin tüm faaliyetlerinin detaylı tespit edilmesi, bu faaliyetler için gerekli kaynakların doğru belirlenmesi ve maliyetlerin kontrol altına alınması gerekmektedir.

Yetersiz yapılan planlamalar karmaşıklığa ve kaynakların doğru kullanılmamasına neden olduğundan maliyetleri arttırmakta ayrıca çalışanların motivasyonunu düşürmektedir. Dolayısıyla insanlar ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetlerini zamanında ve kaliteli bir şekilde alamamaktadır. İnsanların ve toplumların en önemli hazinesi olan sağlık ile ilgili ihtiyaçlarının en iyi seviyede karşılanması için tüm kaynakların kapasitesinin ve sunulan sağlık hizmetlerinin doğru planlanması ve yönetilmesi önem arz etmektedir.

Bu çalışmanın amacı, hastane işletmelerinde kaynak israfının önlenmesi ve kaynakların verimli kullanılması için sunulan sağlık hizmetlerinin ve sağlık hizmetlerini sunan sağlık personelinin doğru planlanmasında ve yönetilmesinde ZDFTM’nin sunduğu avantaj ve sağladığı yararları göstermektir.

Bu amaç için çalışmada, özel bir hastanenin kliniklerine ait maliyetler ve kullanılan- kullanılamayan kapasite ZDFTM’ye göre hesaplanmıştır. Ayrıca kliniklerde mevcut ve olması gereken hemşire sayıları hesaplanmıştır. Bu şekilde önemli bir kaynak ve maliyet unsuru olan hemşire insan gücü planlamasında ve yönetilmesinde hastane işletmesi yöneticilerinin alacağı operasyonel ve stratejik kararlara ZDFTM önemli katkılar sağlamıştır.

2. Sağlıkta İnsan Gücü Planlaması

İnsan gücü planlaması makro ve mikro planlamayı içermektedir. İnsan gücü planlaması, insan gücü arz ve ihtiyacını, dağılımını, görev tanımlarını içeren; planlama, yönetim ve kontrol süreçlerinden oluşmaktadır. Bu süreçler, birbirini izleyen ve birbirlerine bağımlı bir dizi etkileşim zincirinden meydana gelmektedir. Mevcut durum analizi, gerekli verilerin elde edilmesi ve doğru stratejiler geliştirilmesi bu sürecin önemli aşamalarıdır (Şantaş ve diğerleri, 2012: 46).

Sağlıkta insan gücü ise kamu veya özel sektörde tüm sağlık hizmetlerini üreten personeldir (Kılıç, 2007: 501). Sağlıkta insan gücü planlaması, sağlık hizmetlerini topluma bugün sunan ve gelecekte sunacak olan sağlık personelinin yeterli nicelik ve nitelikte, doğru bir şekilde planlanması, istihdam edilmesi ve yönetilmesidir (T.C. Sağlık Bakanlığı, 2008). Sağlık personeli insan gücünün etkin ve verimli kullanılması, sunulan sağlık hizmetinin kalitesinin arttırılması ve iyi yönetilmesi sağlık işletmelerinin verimliliklerini doğrudan etkilemektedir (Mason and Redeker, 1993: 88).

Sağlık işletmelerinde, yetişmiş sağlık personeli bulma ve mali sıkıntılar nedeni ile eldeki kaynakların etkin ve verimli kullanılması gerekmektedir. Dolayısıyla bilimsel yöntemlere dayalı yapılan hemşire insan gücü planlaması çalışmaları, yöneticiler tarafından önemli birer karar verme aracı olarak kullanılmaktadır (Yıldırım ve Yılmaz 2004: 15). Hastane işletmelerinde insan gücü planlaması hastanenin mevcut ve gelecekteki amaçlarını gerçekleştirmek için yeterli sayıda ve nitelikteki personeli bilgi ve becerisine uygun alanlarda istihdam etmek için yapılan bilinçli bir faaliyettir (Eroğlu, E.K., 2011: 101).

Klinikler hastaların yatarak tetkik, tedavi ve bakımlarının yapıldığı yataklı servislerdir. Hastanelerin büyüklüklerinin belirlenmesinde kliniklerin yatak sayısı kullanılan unsurlardan biridir (Çetik ve Oğulata, 2014: 1). Hastalar kliniklere, poliklinik, acil ve diğer kliniklerden gelerek yatırılmaktadır. Kliniklerin işleyişleri aynı olmakla birlikte cerrahi klinikler ile diğer klinikler arasında hasta teşhis ve tedavileri için yapılan faaliyetler farklı olabilmektedir (Çetik ve Oğulata, 2014: 5).

Sağlık hizmetleri sunan işletmelerde hemşire insan gücü planlaması; sunulan sağlık hizmetlerinin yeterli seviyede devam ettirilmesi için hastalara gerekli olan bakımı verebilecek hemşireleri sayısal ve niteliksel olarak sağlama ve belirleme sürecidir. Hemşire insan gücü planlaması ile birimlerde sağlık hizmetlerinin yeterli düzeyde devamı için gerekli sayı ve nitelikte hemşirenin bulundurulması ve gerektiğinden az ya da fazla hemşirenin çalıştırılıp çalıştırılmadığının tespit edilmesidir (Yıldırım, 2002: 57). Klinikler arasında ve nöbetlerde dengeli sayıda ve nitelikli hemşire görevlendirilmelidir. Hastanelerin en önemli kalite göstergelerinden birisi hemşirelerin sundukları sağlık hizmetlerinin kalitesidir. Hemşirenin en önemli sorumluluğu hastaya gereksinimlerine göre doğru ve zamanında en iyi bakımı sunmaktır.

Hastanelerde sürekli, kaliteli ve güvenli sağlık hizmetlerinin yürütülmesi, hasta ve çalışanlar için güvenli bir ortamın sağlanması, maliyetlerin düşürülmesi, hasta, işveren ve çalışan personelin güvenliği ve haklarının korunması için doğru bir iş gücü planlaması gerekmektedir (Çetik ve Oğulata, 2014:1). Hemşire insan gücü planlamasında; geleneksel yöntem, trend metodu, hasta sınıflandırma sistemleri, bakım kriterleri metodu, iş yükü analizi gibi farklı yöntemler kullanılmaktadır. Hemşire insan gücü planlaması yapılırken sadece yatak ve hasta sayısını kullanmak doğru sonuçlar vermeyecektir (Yıldırım, 2002: 58). Hastaların bakım ihtiyaçlarını dikkate alarak gerekli olan sağlık personeli sayısını belirlemek, maliyetlerini hesaplamak ve bir bütçe oluşturmak için zaman etüdüne dayalı insan gücü planlama yöntemleri kullanılmaktadır (Yıldırım ve Yılmaz 2004: 16).

Sağlık işletmelerinde personel gideri, toplam hastane giderlerinin yaklaşık olarak üçte ikisini oluşturduğu için hastane maliyetlerinin kontrol edilmesi açısından önemli bir maliyet unsurudur (Gupta ve diğerleri, 2003:1). Hastane işletmelerinde toplam giderlerden en büyük payı alan işçilik giderleri içerisinde hemşire giderleri büyük bir kısım oluşturmaktadır. Dolayısıyla hemşire planlamasının ve yönetiminin isabetli yapılması her açıdan önemlidir.

Hastane işletmelerinin faaliyetlerini devam ettirebilmesi için gerekli olan çalışan sayısının ve maliyetlerinin belirlenmesi, yönetilmesi ve kontrol altında tutulması için farklı yöntemler kullanılmaktadır (Peursem ve diğerleri, 1995: 37). Hemşire sayısının yetersiz sayı ve nitelikte olması iş yükünü arttırmakta, motivasyonu azaltmakta, iş doyumu ve kuruma bağlılığı azalmakta, hastaların bakım kalitesi düşmekte ve hasta güvenliği tehdit altına girmekte, çalışanların ve hastaların memnuniyeti azalmaktadır.

3. ZDFTM ve Kapasite Yönetimi

Sağlık işletmeleri bir yandan daha bireysel sağlık bakım hizmet süreçleri sunarken diğer yandan performans, verimlilik ve hasta tatminini artırma çabası ile maliyet ve rekabet baskısını yaşamaktadır (Trebble ve Hydes, 2011: 308). Hastane işletmeleri sağlık hizmetlerini sunarken ekonomi yönünden en az kaynak kullanan ancak sağlık yönünden de yaşam kalitesine ve süresine en fazla olumlu katkı sağlayabileceği bir planlama yapmalıdır (Beyhun ve Çilingiroğlu, 2004: 386). Sağlıkla ilgili bilimlerin bugün eriştiği noktada, en zengin ülkelerde bile bireye fayda sağlayacak tüm sağlık hizmetleri, sınırlı kaynaklar ve sonsuz istekler sebebiyle ihtiyaç duyan herkese sunulamamaktadır. Bu bağlamda sağlık işletmelerinin tüm kaynaklarının ve kapasitelerinin etkin ve verimli bir şekilde planlanması, yönetilmesi ve denetlenmesi önem arz etmektedir.

Şimşir ve diğerleri (2014) yaptığı israf yönetimi çalışmasında, klinik servislerdeki israfın nedenleri arasında, yatağın boş ve o yatak için bir personelin görevli olması (% 54,93), klinik bakımda gecikme (% 15,49), süreç komplikasyonu (% 10,56), sağlık bakımıyla ilişkili enfeksiyon (% 6,49), gereksiz hastaneye yatırma (%5,63), süreç akışlarında gecikme (% 4,23) ve advers ilaç vakaları (% 2,62) yer almaktadır.

Bu sonuçlara göre, yatağın boş ve o yatak için personelin görevli olduğu durum israf oranının yarıdan fazlasını oluşturması insan kaynağının iyi planlanmadığını ve yönetilemediğini göstermektedir. Ayrıca bu durum başka servis ve süreçlerde gecikmelere de neden olmaktadır. Klinik bakımda gecikme %15,49’luk bir oranla ikinci sırada yer almaktadır. Klinik bakımdaki gecikme tedavi döngü sürecinde kesintilere sebep olmaktadır. Bu kesintiler yeni hastaların sağlık hizmetlerine ulaşmalarını güçleştirmekte ve hasta memnuniyet oranlarında düşüş yaşanmaktadır. Dolayısıyla birbirini etkileyen döngüsel bir süreç oluşmuştur (Şimşir ve diğerleri, 2014: 34). İsraf çalışmalarında ulaşılmak istenen dört amaç; performansı geliştirmek, işlem maliyetlerini azaltmak, işlem sürelerini azaltmak ve hasta güvenliğini geliştirmektir (Şimşir ve diğerleri, 2014:21).

Sağlığa ayrılan kaynaklar (insan gücü, sermaye ve hammadde) gelir düzeyi yüksek ülkelerde dahi kıt olduğundan, sağlığın ve hastalıkların ekonomik boyutu daha da önem kazanmakta, sağlık hizmetlerinin planlanması ve yönetilmesi ile ilgili kararların daha doğru verilere göre alınmasının önemi artmaktadır (Beyhun ve Çilingiroğlu, 2004:387). Hastane yöneticileri artan rekabet ve maliyet baskıları nedeniyle daha düşük maliyetli ve kaliteli hizmet sunabilmek için yeni stratejiler geliştirmektedirler. Geliştirilen stratejilerin başarılı olabilmesi için maliyetlerin doğru hesaplanması ve yönetilmesi gerekmektedir. Ayrıca tüm kaynakların etkin ve verimli kullanılması, kaynakların kapasitesinin doğru yönetilmesi için gerekli uygulamaların yapılması ve doğru maliyetleme yöntemlerinin kullanılması gerekmektedir.

Mevcut ve potansiyel insan gücünün, tüm kaynakların kapasitenin ve maliyetlerin doğru planlanması ve yönetilmesinde geleneksel yöntemlerin yetersiz kalması ile başlayan yeni arayışlar neticesinde geliştirilen yöntemlerden biri de ZDFTM’dir.

Kaplan ve Anderson tarafından 1997’de geliştirilen ZDFTM, stratejik yönetimde önemi olan kapasite yönetimi üzerine yoğunlaşmaktadır. Ayrıca, işletmede yapılan faaliyetler ve bu faaliyetleri gerçekleştiren personelin verimliliği hakkında doğru bilgi sağlamakta ve yöneticilerin başarılı stratejik kaynak planlaması yapmalarına imkân sağlamaktadır (Çarıkçıoğlu ve Polat, 2007: 518). ZDFTM ile katma değeri olmayan faaliyetler belirlenmekte, atıl kapasite ayrıştırılmakta, maliyetleri düşürücü, verimliliği arttırıcı tedbirler alınabilmekte ve süreçleri iyileştirecek stratejilere odaklanılabilmektedir (Anderson and Putterman, 2005: 3).

ZDFTM, tüm kaynakların kullanılan kapasitesini ölçerek yönetimin başarılı kararlar alması için yol gösteren ayrıca ürün, hizmet ve faaliyetlerin ihtiyaç duyduğu kaynak talebini önce faaliyetler bazında sonra ürün, hizmet ve müşteriler bazında belirleyebilen bir yöntemdir (Kaplan and Anderson, 2004: 133). Maliyet bilgisini daha hızlı ve verimli kullanmayı sağlayan (Mitchell, 2007: 25) ZDFTM, kaynaklar, faaliyetler, ürün ve hizmetler arasında sadece zaman maliyet etkenini kullanarak ilişki kurmaktadır. Bu şekilde maliyet analizi, faaliyet analizi, süreç analizi, değer analizi, kalite ve karlılık yönetimini tek bir analizde bütünleştirmektedir (Cengiz, 2011: 36). ZDFTM kullanılmayan kaynaklar hakkında da bilgi verdiğinden yöneticiler kullanılmayan kapasiteyi doğru yöneterek verimliliği arttırabilmektedir (Adeotil ve Valverde, 2014: 112). Kapasite kullanım oranı, hastane işletmelerinin sahip olduğu hizmet potansiyelini ne ölçüde kullandığını gösteren bir ölçüttür. Hastane işletmesi yöneticilerine kendi performanslarını tespit etme ve diğer hastane işletmeleri ile karşılaştırma imkânı sağlamaktadır. Ayrıca kapasite kullanım oranı, maliyet girdilerinin planlanması ve kontrol edilmesine de katkı sağlamaktadır (Yiğit ve Ağırbaş, 2004:143).

Teorik kapasite, tüm personel ve ekipmanların durmaksızın etkili bir şekilde çalışmasıdır. Planlamadaki dalgalanmalar, tamir bakım sebebiyle teorik kapasite gerçekçi değildir (Kaplan ve Anderson, 2004: 131). Pratik kapasite, teorik kapasiteden planlanan tatil, toplantı, bakım ve diğer kaynak kesintilerinin çıkarılması suretiyle bulunan kapasitedir (Kaplan ve Anderson, 2007: 6). Kullanılmayan kapasite işletmede öncelikli faaliyetlerin çalışılmayan kısmıdır (White, 2009: 64). Pratik kapasite teorik kapasiteden daha uygundur. Kullanılmayan kapasitenin tespitinde pratik kapasite dikkate alınmaktadır. ZDFTM’de ilk olarak kullanılabilir kapasite tespit edilmektedir. Kullanılmayan kapasite bilgisi işletme yöneticilerine kaynak ve faaliyetlerin iyileştirilmesine yönelik fırsatlar sunmaktadır.

Mevcut kaynaklar ile tüketilen kaynaklar arasındaki fark olan kullanılmayan kapasitenin (Tse ve Gong, 2009: 42) dikkate alınmaması, belirsizliklere yol açtığı için yöneticilerin süreç, faaliyet ve departmanları resmedip anlamaları zor olacaktır. Bir faaliyetin kullanılmamış kapasitesi, ilgili faaliyetin mevcut kapasitesi ile faaliyetin kullanım kapasitesi arasındaki farktır (Cooper ve Kaplan, 1992: 6). ZDFTM, ek bir çalışmaya ihtiyaç olmadan, kullanılmayan kapasiteye yönelik kaynak tüketimlerini vermekte ve kullanılmayan kapasite maliyetini üretim maliyetlerinden ayrı olarak kayıt ederek kontrol ve takibini sağlamaktadır (Bozok, 2011: 106).

ZDFTM personelin tam kapasite çalışmadıkları yaklaşımı üzerine pratik kapasiteyi dikkate almaktadır (Schuhmachery ve Burkert, 2013: 1). Kullanılabilir kapasite ile çalışması ZDFTM’nin en büyük avantajlarından biridir (Hoozee ve Burggeman, 2010: 186). ZDFTM, işletmedeki faaliyetler için harcanan toplam süre ile işletme çalışanlarının harcadıkları toplam süre arasındaki farkı göstermesi sebebiyle iyi bir kapasite yönetimi sağlamaktadır (Barrett, 2005: 36).

Sağlık işletmelerinde maliyetleri etkileyen en önemli dört unsurdan biri kapasite kullanımı ve kullanılmayan kapasitedir (Kısakürek, 2010: 232). Sağlık işletmeleri gibi hizmet işletmelerinde kullanılan kapasite müşterinin (hastanın) talebine bağlıdır. Dolayısıyla hizmet sunulduğu anda tüketilmektedir (Balanchandran ve Radhakrishnan, 2007: 25). Hizmet işletmelerinin en önemli politikalarından biri hizmetin sunuş süresi politikasıdır. Bu işletmelerde, müşteri talepleri belirsiz ve hizmet üretildiği anda tüketildiği için, kapasite beklenen talepten daha yüksek olacak şekilde planlanmalıdır. Hizmete talep geldiği anda hizmeti sunacak düzeyde yeterli kaynak kapasitesi olmalıdır. Sağlık işletmeleri gibi karmaşık yapıda olan işletmelerde kullanılmayan kapasitenin belirlenmesi ve bölümlerin ve personelin koordinasyonu daha zordur.

ZDFTM ile yöneticiler, kullanılmayan kapasite maliyetini kolayca görebildikleri için hizmet alanlarında kaç çalışan olmalı ve bunların görev ve yönlendirilmelerini başarılı bir şekilde yapabilmektedirler (Öker ve Özyapıcı, 2013: 23). Kullanılmayan kapasitenin belirsizliliğinin önlenmesi yöneticilerin doğru kararlar almasını sağladığı için, operasyonel verimliliği arttırmaktadır. Ayrıca stratejik kararlar alınmasında da yol göstermektedir.

4. Vaka Çalışması

Bu bölümde, özel bir hastane işletmesinin tüm kliniklerinin maliyet ve kapasite hesaplaması yapılmış, mevcut ve olması gereken hemşire insan gücü tespit edilmiştir.

4.1 Araştırmanın Yapıldığı Hastane İle İlgili Genel Bilgiler

Hastane işletmesinde 7/24, teşhis, tedavi, poliklinik, klinik, acil, ambulans ve cerrahi işlem hizmetleri sunulmaktadır. 260 kişi idari, 175 kişi sağlık çalışanı olmak üzere toplam 435 personeli mevcuttur. Dört ayrı katta klinik hizmetleri sunulmaktadır.

4.2 Araştırmanın Konusu ve Amacı

Bu araştırmada, klinik insan gücü planlamasının ve yönetiminin daha doğru yapılarak en önemli kaynak olan insan gücü ve zaman kaynağını etkin ve verimli kullanılmasının sağlanmasında ve ayrıca hastane giderleri içerinde yüksek oranda yer alan işçilik giderlerinin doğru hesaplanmasında ZDFTM’nin sunduğu avantajların tespiti amaçlanmıştır.

4.3 Araştırmanın Yöntemi ve Kapsamı

Araştırmanın evrenini, araştırma yapılan hastanenin tüm klinik servislerinin faaliyetleri ve hemşire sayısı oluşturmaktadır. Klinik servislerin hasta sayısı ve bulundukları katlara göre yatak sayısı bilgileri Tablo 1’de verilmiştir. Araştırmada 2011 yılı verileri kullanılmıştır. ZDFTM ile klinik faaliyet maliyetleri, kullanılan ve kullanılmayan kapasitesi hesaplanarak sonuçlar analiz edilmiştir.

Table 1. Kliniklerin Hasta Sayısı ve Bulundukları Katlara Göre Yatak Sayısı

Klinikler

Klinik Sayısı

Yatak Sayısı

Dâhiliye

4.002

14

Göğüs Hastalıkları

434

6

Kardiyoloji

74

4

Üroloji

370

5

KAT 2 TOPLAM

4.880

29

Cerrahi Birimler

4.128

12

KBB

1.061

8

Ortopedi

364

4

Nöroloji

355

4

Göz

129

3

KAT 3 TOPLAM

6.037

31

Çocuk

5.297

20

KAT 4 TOPLAM

5.297

20

Kadın Doğum ve Hastalıkları

9.184

30

KAT 5 TOPLAM

9.184

30

Toplam

25.398

110

Klinikler 4 ayrı katta yer almaktadır. 2. katta dâhiliye, göğüs hastalıkları, kardiyoloji ve üroloji klinik servisleri yer almaktadır. 3. katta cerrahi birimler, KBB, ortopedi, nöroloji ve göz servisi bulunmaktadır. 4. katta çocuk ve 5. katta kadın doğum ve hastalıkları hastaları tedavi görmektedir.

4.4 Araştırmanın Uygulanması

Araştırmaya ait veriler hasta dosyalarından, sağlık personelinden, hastanenin kurumsal kaynak planlama, idari işler, genel muhasebe, medikal muhasebe, bilgi işlem, insan kaynakları departmanındaki müdür ve çalışanlardan alınmıştır. Ayrıca, faaliyetlerin süreç ve sürelerinin tespiti için araştırmaya konu olan her faaliyet yerinde gözlem yapılmış ve faaliyeti gerçekleştiren idari ve sağlık personeli ile bire bir görüşülmüştür.

ZDFTM’nin uygulanmasında aşağıdaki yedi aşamalı süreç takip edilecektir.

(1) Kaynak Gruplarının, Faaliyetler ve Alt Faaliyetlerin Belirlenmesi

(2) Kaynak Gruplarının Toplam Maliyetlerinin Hesaplanması

(3) Belirlenen Faaliyetler ve Alt Faaliyetlerin Gerçekleşme Sürelerinin Tespit Edilmesi

(4) Kaynak Gruplarının Pratik Kapasitesinin Hesaplanması

(5) Pratik Kapasitenin Kaynak Gruplarının Toplam Maliyetine Bölünmesi İle Birim Maliyetin Hesaplanması

(6) Birim Süre Maliyetleri İle Faaliyetin Gerçekleşme Süresinin Çarpılması

(7) Faaliyet Maliyetlerinin Maliyet Objelerine Yüklenmesiv Kaynak Gruplarının Belirlenmesi

Bu adımda kaynak grupları, faaliyetler, alt faaliyetler, gerçekleşme sayıları ve süreleri tespit edilmektedir. Tablo 2’de belirlenen kaynak grupları verilmiştir.

Table 2. Kaynak Grupları

Kaynak Gruplarının Kodu

Kaynak Grubu Adı

KG 1

Dâhiliye

KG 2

Göğüs hastalıkları

KG 3

Kardiyoloji

KG 4

Üroloji

KG 5

Cerrahi Birimler

KG 6

KBB

KG 7

Ortopedi

KG 8

Nöroloji

KG 9

Göz

KG 10

Çocuk

KG 11

Kadın Doğum ve

Hastalıkları

Araştırmaya konu olan kaynak gruplarına ait faaliyetler, faaliyetlerin gerçekleşme sayısı, gerçekleşme süresi ve maliyet etkenleri verileri, araştırmanın maliyet yükleme oranları ve kapasite kullanım oranları tespiti kısmında verileceği için burada tekrar gösterilmemiştir.v Kaynak gruplarının maliyetlerinin hesaplanması

Faaliyetlerin kaynakları kullanma oranına göre endirekt giderlerin dağıtımı kaynak gruplarına yapılmıştır. Kaynak gruplarının direkt giderleri ve endirekt giderlerden aldıkları pay hesaplanarak Tablo 3’te gösterilmiştir.

Table 3. Klinik Servislerine Ait Direkt ve Endirekt Gider Toplamları (TL)

KAT 2

KAT 3

KAT 4

KAT 5

Dâhiliye

Göğüs Hastalıkları

Kardiyoloji

Üroloji

Cerrahi Birimler

KBB

Ortopedi

Nöroloji

Göz

Çocuk

Kadın

Doğum ve Hastalıkları

Direkt giderler

72.900

19.000

20.000

18.000

98.600

41.000

18.500

18.000

16.000

75.400

97.300

Endirekt giderler

29.000

20.270

19.850

20.220

28.730

19.055

16.720

16.700

16.450

94.800

88.150

Toplam

101.900

39.270

39.850

38.220

127.330

60.055

35.220

34.700

32.450

170.200

185.450

Direkt giderler, direkt işçilik, direkt amortisman giderlerinden oluşmaktadır. İlaç ve tıbbı sarf malzeme kullanım miktarı hasta dosyalarından alınarak, her hasta için ayrı hesaplanarak hastaya direkt yüklenmektedir.

Faaliyet Merkezlerinin Birim Kapasite Maliyetlerinin Tespit Edilmesi

ZDFTM’de birim maliyet, kaynak gruplarının toplam maliyetinin o kaynak grubunda çalışan personelin pratik kapasitesine bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Klinik servislerin pratik kapasitesi ile birim kapasite maliyetleri Tablo 4’te gösterilmiştir.

Table 4. Klinik Servislerin Pratik Kapasite ile Birim Kapasite Maliyeti

Faaliyet Merkezinin Maliyeti

Aktif Çalışan Sayısı

Aylık Çalışılan Gün

Günlük Çalışma Zamanı (Saat)

Günlük Mola, Eğitim, Dinlenme Zamanı (Saat)

Birim Çalışan İçin Net

Günlük Çalışma Süresi (Saat)

Birim Çalışan İçin Aylık Çalışma Süresi (Dakika)

Birim Çalışan İçin Net Aylık Çalışma Süresi (Dakika)

Toplam Çalışanlar İçin Net Aylık Pratik Kapasite (Dakika)

Toplam Çalışanlar İçin Net Yıllık Pratik Kapasite (Dakika)

Birim Kapasite Süre Maliyeti (TL/Dakika)

Dâhiliye

101.900

4

26

10

1

9

15.600

14.040

56.160

673.920

0,15

Göğüs Hastalıkları

39.270

1

26

10

1

9

15.600

14.040

14.040

168.480

0,23

Kardiyoloji

39.850

1

26

10

1

9

15.600

14.040

14.040

168.480

0,23

Üroloji

38.220

1

26

10

1

9

15.600

14.040

14.040

168.480

0,22

Kat 2 Gece Nöbeti

2

30

14

2

12

25.200

21.600

43.200

518.400

KAT 2 TOPLAM

219.240

9

30

10

1

9

15.600

14.040

126.360

1.516.320

0,14

Cerrahi Birimler

127.330

6

26

10

1

9

15.600

14.040

84.240

1.010.880

0,12

KBB

60.055

3

26

10

1

9

15.600

14.040

42.120

505.440

0,11

Ortopedi

35.220

1

26

10

1

9

15.600

14.040

14.040

168.480

0,20

Nöroloji

34.700

1

26

10

1

9

15.600

14.040

14.040

168.480

0,20

Göz

32.450

1

26

10

1

9

15.600

14.040

14.040

168.480

0,19

Kat 3 Gece Nöbeti

2

30

14

2

12

25.200

21.600

43.200

518.400

KAT 3 TOPLAM

269.725

14

30

10

1

9

15.600

14.040

196.560

2.358.720

0,11

Çocuk

170.200

4

26

10

1

9

15.600

14.040

56.160

673.920

0,25

Kat 4 Gece Nöbeti

2

30

14

2

12

25.200

21.600

43.200

518.400

KAT 4 TOPLAM

170.200

6

30

10

1

9

15.600

14.040

84.240

1.010.880

0,16

Kadın Doğum ve

Hastalıkları

185.450

5

26

10

1

9

15.600

14.040

70.200

842.400

0,22

Kat 5 Gece Nöbeti

2

30

14

2

12

25.200

21.600

43.200

518.400

KAT 5 TOPLAM

185.450

7

30

10

1

9

15.600

14.040

98.280

1.179.360

0,15

TOPLAM

Faaliyet Merkezlerinin Maliyet Yükleme Oranlarının Ve Kapasite Kullanım Oranlarının Tespit Edilmesi

Hastanede faaliyet merkezlerinde çalışan personel ile yapılan görüşmeler ve gözlemler neticesinde her bir faaliyet için harcanan süre belirlenmiştir. Belirlenen birim süreler ile birim süre maliyeti çarpılarak birim maliyet oranı hesaplanmıştır. Her bir faaliyetin gerçekleşme sayısı yani zaman etkeni miktarı ile faaliyetin birim süresi çarpılarak toplam tüketilen süre hesaplanmıştır. Birim yükleme maliyet oranı ile zaman etkeni miktarı yani faaliyetin gerçekleme sayısı çarpılarak her faaliyetin maliyeti hesaplanmıştır. Toplam kullanılan kapasite ile hesaplanan pratik kapasite karşılaştırılmıştır. Aradaki fark atıl kapasite olarak ortaya çıkmıştır. Örnek olarak Tablo 5 ve Tablo 6’da dâhiliye, göğüs hastalıkları ve cerrahi birimler klinikleri verilmiştir. Diğer kliniklere ait sonuçlar Tablo 7’de gösterilmiştir.

Table 5. Dâhiliye ve Göğüs Hastalıkları Kliniklerinin Maliyet Yükleme ve Kapasite Kullanım Oranları

Klinik Servisler

Dâhiliye

Göğüs Hastalıkları

Faaliyetler

Görevli

Birim Faaliyet Süresi (Dakika) (1)

Birim Süre Maliyeti (TL/dak

) (2)

Birim Maliyet Yükleme Oranı (TL/Hasta Sayısı)

(3)=(1)x(2)

Zaman Sürücüsü Miktarı (Hasta Sayısı) (4)

Toplam Tüketilen Süre (dak) (5)=(1)x(4)

Toplam Faaliyet Maliyeti (TL) (6)=(3)x(4

)

Birim Süre Maliyeti (TL/dk) (2)

Birim Maliyet Yükleme Oranı (TL/Hasta Sayısı)

(3)=(1)x(2)

Zaman Sürücüsü Miktarı (Hasta Sayısı) (4)

Toplam Tüketilen Süre (dak) (5)=(1)x(4

)

Toplam Faaliyet Maliyeti (TL) (6)=(3)x(4

)

Nöbet Teslimi (hasta başında ve

bankoda)

Hemşire

15

0,1

1,5

365

5.475

548

0,11

1,65

365

5.475

602

Yeni hastanın odasına alınması ve ilk

bakım

Hemşire

20

0,1

2

4.002

80.040

8.004

0,11

2,2

434

8.680

955

Vizitler(Sabah, Öğle ve Akşamüstü

vizitleri)

Doktor

20

0,1

2

4.002

80.040

8.004

0,11

2,2

434

8.680

955

Hijyenik bakım, pansuman (3x1)

Hemşire

30

0,1

3

4.002

120.060

12.006

0,11

3,3

434

13.020

1.432

Kan alma, damar yolu açma ve tedavi

uygulama

Hemşire

15

0,1

1,5

4.002

60.030

6.003

0,11

1,65

434

6.510

716

Ateş, nabız, tansiyon, solunum sayısı

takibi ve uygulaması (8x1)

Hemşire

30

0,1

3

4.002

120.060

12.006

0,11

3,3

434

13.020

1.432

Kan şekeri takibi ve uygulaması (4x1)

Hemşire

20

0,1

2

4.002

80.040

8.004

0,11

2,2

434

8.680

955

Serum kontrolü ve değiştirilmesi

Hemşire

5

0,1

0,5

4.002

20.010

2.001

0,11

0,55

434

2.170

239

Buhar tedavisi (8x1)

Hemşire

10

0,1

1

4.002

40.020

4.002

0,11

1,1

434

4.340

477

Konsültasyon istemi ve organizasyonu

Hemşire

15

0,1

1,5

4.002

60.030

6.003

0,11

1,65

434

6.510

716

Çarşaf ve kıyafet kontrolü

Hemşire

5

0,1

0,5

4.002

20.010

2.001

0,11

0,55

434

2.170

239

Günlük ilaç ve tıbbi sarf malzemenin kontrolü ve istenmesi (Yatan hasta ve tedavi ilaç kalem sayısına göre süre

değişir. 15-30 dk)

Hemşire

20

0,1

2

4.002

80.040

8.004

0,11

2,2

434

8.680

955

Tetkiklerin planlanması ve ön hazırlık

Hemşire

15

0,1

1,5

4.002

60.030

6.003

0,11

1,65

434

6.510

716

Hastanın tetkiklerinin yaptırılması

Hemşire

25

0,1

2,5

4.002

100.050

10.005

0,11

2,75

434

10.850

1.194

Tedavi planı uygulanması

Hemşire

30

0,1

3

4.002

120.060

12.006

0,11

3,3

434

13.020

1.432

Sonuçların değerlendirilmesi ve

raporlanması

Hemşire

10

0,1

1

4.002

40.020

4.002

0,11

1,1

434

4.340

477

Hasta dosyası kontrol

Hemşire

5

0,1

0,5

4.002

20.010

2.001

0,11

0,55

434

2.170

239

Yemek reasiyonunun uygulanması

Hemşire

15

0,1

1,5

4.002

60.030

6.003

0,11

1,65

434

6.510

716

Tablo 5’e göre dâhiliye kliniğinin pratik kapasitesi 1.010.880 dakika, kullanılan kapasite 1.426.397 dakikadır. Atıl kapasitesi yoktur. Göğüs hastalıkları kliniğinin pratik kapasitesi 339.960 dakika, kullanılan kapasite 159.704 dakikadır. Atıl kapasitesi 180.256 dakikadır.

Table 6. Cerrahi Birimler Kliniklerinin Maliyet Yükleme ve Kapasite Kullanım Oranları

Klinik Servisler

Cerrahi Birimler

Faaliyetler

Görevliler

Birim Faaliyet Süresi (Dakika

) (1)

Birim Süre Maliyeti (TL/dak

) (2)

Birim Maliyet Yükleme Oranı (TL/Hasta Sayısı) (3)=(1)x(2

)

Zaman Sürücüsü Miktarı (Hasta Sayısı) (4)

Toplam Tüketilen Süre (dak) (5)=(1)x(4

)

Toplam Faaliyet Maliyeti (TL) (6)=(3)x(4)

Nöbet Teslimi (hasta başında ve

bankoda)

Hemşire

15

0,09

1,35

365

5.475

493

Yeni hastanın odasına alınması ve ilk

bakım

Hemşire

20

0,09

1,8

4.128

82.560

7.430

Vizitler(Sabah, Öğle ve Akşamüstü vizitleri)

Doktor

20

0,09

1,8

4.128

82.560

7.430

Hijyenik bakım, pansuman (3x1)

Hemşire

30

0,09

2,7

4.128

123.840

11.146

Kan alma, damar yolu açma ve tedavi uygulama

Hemşire

15

0,09

1,35

4.128

61.920

5.573

Ateş, nabız, tansiyon, solunum sayısı takibi ve uygulaması (8x1)

Hemşire

30

0,09

2,7

4.128

123.840

11.146

Kan şekeri takibi ve uygulaması (4x1)

Hemşire

20

0,09

1,8

4.128

82.560

7.430

Serum kontrolü ve değiştirilmesi

Hemşire

5

0,09

0,45

4.128

20.640

1.858

Buhar tedavisi (8x1)

Hemşire

10

0,09

0,9

4.128

41.280

3.715

Konsültasyon istemi ve organizasyonu

Hemşire

15

0,09

1,35

4.128

61.920

5.573

Çarşaf ve kıyafet kontrolü

Hemşire

5

0,09

0,45

4.128

20.640

1.858

Günlük ilaç ve tıbbi sarf malzemenin kontrolü ve istenmesi (Yatan hasta ve tedavi ilaç kalem sayısına göre süre

değişir. 15-30 dk)

Hemşire

20

0,09

1,8

4.128

82.560

7.430

Tetkiklerin planlanması ve ön hazırlık

Hemşire

15

0,09

1,35

4.128

61.920

5.573

Hastanın tetkiklerinin yaptırılması

Hemşire

25

0,09

2,25

4.128

103.200

9.288

Tedavi planı uygulanması

Hemşire

30

0,09

2,7

4.128

123.840

11.146

Sonuçların değerlendirilmesi ve raporlanması

Hemşire

10

0,09

0,9

4.128

41.280

3.715

Hasta dosyası kontrol

Hemşire

5

0,09

0,45

4.128

20.640

1.858

Yemek reasiyonunun uygulanması

Hemşire

15

0,09

1,35

4.128

61.920

5.573

Hasta yakınlarına bilgi verilmesi

Hemşire

5

0,09

0,45

4.128

20.640

1.858

Form ve diğer evrakların doldurulması, raporların hazırlanması

Hemşire

30

0,09

2,7

4.128

123.840

11.146

Diğer idari görevler ve kırtasiye işleri

Hemşire

20

0,09

1,8

4.128

82.560

7.430

Hastanın çıkış için hazırlanması

Hemşire

10

0,09

0,9

4.128

41.280

3.715

Ameliyathane, anestezi ve cerrahi doktora bilgi verilmesi

Hemşire

10

0,09

0,9

1.470

14.700

1.323

Ameliyat paketi tetkik girişlerinin kontrol edilmesi

Hemşire

3

0,09

0,27

1.470

4.410

397

Tıbbi sarf malzeme girişleri

Hemşire

5

0,09

0,45

1.470

7.350

662

Ameliyata hasta hazırlık (idrara sonda takılması, lavman yapılması vb.)

Hemşire

15

0,09

1,35

1.470

22.050

1.985

Ameliyata özgü anestezi için onam formunun alınması

Hemşire

5

0,09

0,45

1.470

7.350

662

Cerrahi işlem doğrulama ve anestezi kontrol formlarının doldurulması

Hemşire

5

0,09

0,45

1.470

7.350

662

Tablo 6’ya göre cerrahi birimler kliniğinin pratik kapasitesi 1.347.840 dakika, kullanılan kapasite 1.639.781 dakikadır. Atıl kapasitesi yoktur.

Table 7. Tüm Kliniklerinin Maliyet Yükleme ve Kapasite Kullanım Oranları

Klinik Servisler

Kullanılan Kapasite

Pratik Kapasite

Atıl Kapasite

Kullanılmayan Kapasite Oranı (%)

Dâhiliye

1.426.397

1.010.880

-415.517

-0,41

Göğüs Hastalıkları

159.704

339.960

180.256

0,53

Cerrahi Birimler

1.629.781

1.347.840

-281.941

-0,21

Üroloji

154.969

336.960

181.991

0,54

Kardiyoloji

31.745

168.480

136.735

0,81

KBB

441.422

673.920

232.498

0,34

Ortopedi

156.727

336.960

180.233

0,53

Klinik Servisler

Kullanılan

Kapasite

Pratik

Kapasite

Atıl Kapasite

Kullanılmayan

Kapasite Oranı (%)

Nöroloji

131.500

336.960

205.460

0,61

Göz

57.750

168.480

110.730

0,66

Çocuk

1.148.819

673.920

-474.899

-0,70

Kadın Doğum ve

Hastalıkları

3.354.679

1.853.280

- 1.501.399

-0,81

Tablo 7’ye göre üroloji kliniğinin pratik kapasitesi 336.960 dakika, kullanılan kapasite 154.969 dakikadır. Atıl kapasitesi 181.991 dakikadır. Kardiyoloji kliniğinin pratik kapasitesi 168.480 dakika, kullanılan kapasite 31.745 dakikadır. Atıl kapasitesi 136.735 dakikadır. KBB kliniğinin pratik kapasitesi 673.920 dakika, kullanılan kapasite 441.422 dakikadır. Atıl kapasitesi 232.498 dakikadır. Ortopedi kliniğinin pratik kapasitesi 336.960 dakika, kullanılan kapasite 156.727 dakikadır. Atıl kapasitesi 180.233 dakikadır. Nöroloji kliniğinin pratik kapasitesi 336.960 dakika, kullanılan kapasite

131.500 dakikadır. Atıl kapasitesi 205.460 dakikadır. Göz kliniğinin pratik kapasitesi

168.480 dakika, kullanılan kapasite 57.750 dakikadır. Atıl kapasitesi 110.730 dakikadır. Çocuk kliniğinin pratik kapasitesi 673.920 dakika, kullanılan kapasite 1.148.810 dakikadır. Atıl kapasitesi yoktur. Kadın doğum ve Hastalıkları kliniğinin pratik kapasitesi

1.853.280 dakika, kullanılan kapasite 3.354.679 dakikadır. Atıl kapasitesi yoktur.

5. Sonuç

Yetersiz hemşire sayısı nedeniyle klinik servislerde çalışan hemşirelerde aşırı yorgunluk ve tükenme sendromları görülmesi mümkün olabilmektedir. Bir hemşirenin yetişmesi ve kurumda tutulması zaman alıcı ve zor olduğundan hemşirelerin doğru planlanması ve yönetilmesi önemlidir. Çalışmada, geleneksel maliyet yönteminin ve faaliyet tabanlı maliyetlemenin yetersizleri ve işletmelerin ihtiyaçlarını istenilen düzeyde karşılayamamaları nedeniyle bunlara alternatif olarak geliştirilen ZDFTM kullanılmıştır. Bu çalışmada, hastane işletmelerinde kaynak israfının önlenmesi ve kaynakların verimli kullanılması için sunulan sağlık hizmetlerinin ve sağlık hizmetlerini sunan sağlık personelinin doğru planlanmasında ve yönetilmesinde dolayısıyla işletme başarısında ZDFTM’nin sunduğu avantaj ve sağladığı yararların gösterilmesi amaçlanmıştır.

Çalışmada, ZDFTM ile klinik hemşirelerin yaptıkları tüm işlemler analiz edilmiştir. İşlemlere ait faaliyetler belirlenmiş ve yapılan işlemlere ne kadar süre harcadıkları tespit edilmiştir. Hastanenin klinik servislerinin düzeni, hemşirelerin yürüme mesafesi, gerekli olan ilaç ve tıbbi sarf malzemelere ulaşma hızı vb. pek çok faktör nedeniyle elde edilen süreler evrensel veriler olarak değerlendirilmemelidir. Her sağlık işletmesi aynı yöntem ile kendine özel veriler kullanarak yaptığı çalışmalar ve hesaplamalar ile doğru sonuçlara ulaşacaklardır.

Araştırma sonucunda; göğüs hastalıkları, üroloji, kardiyoloji, KBB, ortopedi, nöroloji ve göz kliniklerinde atıl kapasite tespit edilmiştir. Buna karşın, dahiliye, cerrahi birimler, çocuk ve kadın doğum ve hastalıkları kliniklerinde kullanılan kapasite pratik kapasiteden daha yülksek çıkmıştır. Bu durumda ortaya çıkan kullanılmayan kapasite, daha fazla kaynak ve harcama gerektiren ya da bakım ve tedavide daha fazla zaman gerektiren birimlere kaydırılabilmektedir.

İşletme yöneticileri ZDFTM ile kaynaklar ve kapasite ile ilgili daha doğru kararlar alabilmekte, ortaya çıkan kullanılmayan kapasite miktarını hesaplayabilmektedir. İşletmede ortaya çıkan faaliyetlerin ve personelin verimliliği hakkında doğru ve güncel bilgiye sahip olan işletme yöneticileri kaynak planlamasını daha doğru yapabilmektedir. ZDFTM’de yapılan faaliyet ve faaliyetlerin sürelerinin planlaması ile kaynak israfı azaltılmakta ya da önlenmekte ve kaynaklar ihtiyaç olan diğer alanlara yönlendirilebilmektedir. ZDFTM aracılığı ile gerçekleştirilen süreç iyileştirmeleri, sağlık hizmetleri döngüsünü, hizmeti sunan ve hizmeti alanlara değer katan bir döngüye çevirebilmektedir.

Kullanılan ve kullanılmayan kapasite oranının ve kapasiteyi etkileyen faktörlerin belirlenmesi hastane işletmesi yönetimine, sağlık ve idari insan gücünün doğru planlanmasında, hastane yataklarının etkili biçimde planlanması ve kullanılmasında yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla başarılı bir insan gücü, etkili bir yatak planlaması ile bu yataklar için tahsis edilen diğer girdilerin de israf edilmeden, etkili ve verimli kullanımı sağlanabilmektedir.

Hastanenin kaynak ve kapasite kullanımını ve insan gücü planlamasını etkileyen faktörlerin belirlenmesi ile gerekli çalışmaların yapılması ve önlemlerin alınması hastanenin performansının artırılmasına olumlu katkı sağlayacaktır.

Çalışmada, klinikler arasında kapasite kullanma oranına bağlı olarak maliyetler açısından farklar saptanmıştır. Kliniklere yapılacak hemşire, yatak ve diğer girdilerin tahsisinde bu durumun dikkate alınması hastane olanaklarının akılcı ve verimli kullanılmasının sağlayacak ve en az maliyet ile kaliteli sağlık hizmeti sunulmasına katkıda bulunulacaktır.

Hastane işletmelerinde farklı birimlerde benzer hizmetler bulunmaktadır. Bu benzer faaliyetler için gerekli olan, uzmanlık seviyelerine göre, sağlık ve idari personel sayısı tespit edilerek kaynak kullanımı geliştirilebilinir. Ancak düşük maliyetli sağlık personeli çalıştırmak maliyetleri düşürmek yerine aksine arttırabilir. Sağlık personeli sağlık işletmelerine ve topluma yüksek değer katan rollerine odaklanmalıdır. Sağlık hizmetlerinin kalitesini attırmada ve kaynak, kapasite, performans ve maliyetleri doğru yöneterek rekabet ve maliyet avantajı sağlamada hastane işletmeleri, ZDFTM’yi kullanarak önemli bir avantaja sahip olacaktır.

References
1.
Adeoti1 A. A. & R. Valverde. (2014). Time-Driven Activity Based Costing For The Improvement Of It Service Operations. International Journal Of Business And Management. Vol. 9, No. 1, 109-128.
2.
Anderson, S. & Putterman, L. (2005). Building the profit focused supply chain: a game plan for capturing real value. White Paper, February, 1-18.
3.
Balachandran, K. R., L.S. Hsing & S. Radhakrıshnan (2007). A Framework For Unused Capacity: Theory And Empirical Analysis. Journal Of Applied Management Accounting Research. 5.1, 21-38.
4.
Barrett, R. (2005). Time-driven costing: The bottom line on the new ABC . Erişim Tarihi: 12.12.2013, http://businessfinancemag.com/business-performance management/time-driven-costing-bottom-line-new-abc
5.
Beyhun, N. E. & Çilingiroğlu N. (2004). Hastalık Maliyeti ve Astım. Tüberküloz ve Toraks Dergisi, 52(4), 386-392.
6.
Bozok, M.S. (2011). Faaliyete Dayalı Maliyetleme Uygulamasını Geliştirici Yaklaşımlar.
7.
Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi. Sayı 30, Ağustos
8.
Cengiz, E., (2011). Faaliyet Tabanlı Maliyetleme ve Sürece Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Arasındaki Farklar-Bir Mobilya Üreticisi Firmada Vaka Çalısması. Muhasebe ve Finansman Dergisi. Nisan, 33-58.
9.
Cooper, R. & Kaplan R.S. (1992). Activity Based Sistems: Measuring The Costs Of Resource Usage. Accounting Horizons. September.
10.
Çarıkçıoglu, P. & Polat, L. (2007). Zaman Sürücülü Faaliyet Tabanlı Maliyetleme (ZSFTM) Ve Bir KOBİ Örneği. 4.KOBİ’ler ve Verimlilik Kongresi, İstanbul
11.
Çetik, M.O. & Oğulata S.N. Hastane Hizmet Birimleri Arasında İş Akışının Ergonomik Açıdan Düzenlenmesi. Http://Sbu.Saglik.Gov.Tr/Ekutuphane/Kitaplar/M17.Pdf , Erişim Tarihi 19.112014.
12.
Eroğlu, E.K. (2011). Bir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde İş Yükünün Hasta Güvenliği Üzerindeki Etkisinin Belirlenmesi. Atılım Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Yayınlanamamış Yüksek Lisans Tezi.
13.
Gupta, N., Diallo, K., Zurn, P. & Dal P, Mario R. (2003). Assessing Human Resources For Helath: What Can Be Learned From Labour Force Surveys?, Human Resources For Health, 1(5), 1-16.
14.
Hoozee, S. & Bruggeman, W. (2010). Dentifying operational improvements during the desing process of a time-driven abc system: the role of collective worker participation and leadership style. Management Accounting Research, ( 21), 185.
15.
Kaplan, R.S. & Anderson, S.R. (2004). Time-Driven Activity Based Costing, Harvard Business Review, November.
16.
Kaplan, R.S. &Anderson, S.R. (2007). Time-driven activity-based costing: asimpler and more poerful path to higher profit. Harvard Business Press Books.
17.
Kılıç B. (2007). Türkiye İçin Sağlık İnsan Gücü Planlaması ve İstihdam Politikaları. TAF Prev Med Bull, 6(6), 501-514.
18.
Kısakürek, M. M. (2010). Hastane İşletmelerinde Bölüm Maliyet Analizi: Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Bir Uygulama. Atatürk Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi. Cilt: 24, Sayı: 3, 229-256.
19.
Mason D.J. &Redeker, N. (1993) Measurament Of Activity, Nursıng Research, 42,2,87-91.
20.
Mitchell, M. (2007). Leveraging process documentation for time-driven activity based costing. Journal Of Performance Management, Vol. 20, No.3, 25.
21.
Öker, F. & Özyapıcı, H. (2013). A new costing model inhospital managementtime-driven activity-based costing system. The Health Care Manager, January–March, Volume 32, Number 1
22.
Peursem Van, K.A., Pratt, M.J. & Lawrance, S.R. (1995). Health Management Performance A Review Of Measures And Indıcators. Accounting, Auditing And Accountability Journal, 8(5), 34-70.
23.
Schuhmacher, K.& Burkert, M.(2013).Traditional ABC and Time-Driven ABC: An ExperimentalInvestigation.Http://Papers.Ssrn.Com/Sol3/Papers.Cfm%3fabstract_ İd%3d2312085 (12.03.2014).
24.
Şantaş, F., Özer, Ö. & Çıraklı, Ü. ( 2012). Türk Kalkınma Planlarında Sağlık İnsan Gücü Planlaması. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Cilt: 2, Sayı: 2, 45-59.
25.
Şimşir, İ., Bağış, M., Kurutkan M.N. &Oğuz, B. (2014). Sağlık Hizmetlerinde İsraf Yönetimi. IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi. 21-38.
26.
T.C. Sağlık Bakanlığı (2008). Türkiye Sağlık İnsan Gücü Durum Raporu. Sağlık Bakanlığı, Yayın No: 739 Uyum Ajans, Ankara
27.
Trebble, T.M. & Hydes, T. (2011). Redesigning Services Around Patients And Their Doctors: The Continuing Relevance Of Lean Thinking Transformation. Clinical Medicine, Vol. 11, No 4, August, 308-310.
28.
Tse, M.S.C.& Gong, M. Z. (2009). Recognition of ıdle resources in time driven activity- based costing and resource consumption accounting models, The Journal Of Applied Management Accounting Research, Vol. 7, No. 2.
29.
Yıldırım, D. (2002). Hemşire İnsan Gücü Planlaması. Hemşirelik Dergisi, 12 (48), 57-70.
30.
Yıldırım, D. ve Yılmaz, S. (2004). Bir Ameliyathanede Günlük Çalışılması Gereken Hemşire Sayısının Belirlenmesi. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi, 2004/1,2, 15-27.
31.
Yiğit, V. & Ağırbaş, İ. (2004). Hastane İşletmelerinde Kapasite Kullanım Oranının Maliyetlere Etkisi: Sağlık Bakanlığı Tokat Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesinde Bir Uygulama Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, Cilt:7, Sayı:2, 141-162.
32.
Whıte, L. (2009). Resource consumption accounting: manager-focused management accounting. Journal Of Corporate Accounting & Finance, 20(4), 63-77.

Cite this:
APA Style
IEEE Style
BibTex Style
MLA Style
Chicago Style
GB-T-7714-2015
B. ATALAY (2015). Kliniklerin Kapasite Yönetiminde ve İnsan Gücü Planlamasında Zamana Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme. J. Account. Fin. Audit. Stud., 1(1), 40-61. https://doi.org/10.56578/jafas010103
ATALAY, B., "Kliniklerin Kapasite Yönetiminde ve İnsan Gücü Planlamasında Zamana Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme," J. Account. Fin. Audit. Stud., vol. 1, no. 1, pp. 40-61, 2015. https://doi.org/10.56578/jafas010103
@research-article{Atalay2015KliniklerinKY,
title={Kliniklerin Kapasite Yönetiminde ve İnsan Gücü Planlamasında Zamana Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme},
author={Bedia Atalay},
journal={Journal of Accounting, Finance and Auditing Studies},
year={2015},
page={40-61},
doi={https://doi.org/10.56578/jafas010103}
}
Bedia Atalay, et al. "Kliniklerin Kapasite Yönetiminde ve İnsan Gücü Planlamasında Zamana Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme." Journal of Accounting, Finance and Auditing Studies, v 1, pp 40-61. doi: https://doi.org/10.56578/jafas010103
Bedia Atalay. "Kliniklerin Kapasite Yönetiminde ve İnsan Gücü Planlamasında Zamana Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme." Journal of Accounting, Finance and Auditing Studies, 1, (2015): 40-61. doi: https://doi.org/10.56578/jafas010103
Atalay B.. Kliniklerin Kapasite Yönetiminde ve İnsan Gücü Planlamasında Zamana Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme[J]. Journal of Accounting, Finance and Auditing Studies, 2015, 1(1): 40-61. https://doi.org/10.56578/jafas010103